Ouijan käyttö perustuu niin sanottuun automattiseen kirjoitukseen, jota on käytetty jopa yli tuhat vuotta henkien kanssa kommunikointiin. Ouijassa käytetään apuna lautaa, jonka päällä kuljetetaan osoitinta (planchette). Laudasta löytyy tavallisesti aakkoset, numerot nollasta yhdeksään, sekä erilaisia symboleita ja sanoja, kuten kyllä / ei. Pelatessa kysytään kysymyksiä, joihin henget uskomuksen mukaan vastaavat, käyttäen välineenä osoitinta ja laudan kirjaimia, sekä sanoja.
Ouija ja sen käyttö on esiintynyt useissa populaarikulttuurin teoksissa, kuten elokuvissa ja kirjoissa. Se on monesti iso osa monia kauhuelokuvia, vaikka itse elokuva ei aihetta käsittelisikään.
Mikä siis tekee Ouijasta niin pelottavan ja kiistellyn esineen, että siitä tehdään kirjoja, elokuvia ja dokumentteja ympäri maailman?
![]() |
KUVA |
Kiinassa kiellettiin tuon menetelmän käyttö vuoden 1600 tienoilla, mutta kirjoitukset aiheesta ovat säilyneet. Näissä kirjoituksissa mainitaan myös, että samanlaisia metodeja on käytetty ympäri maailmaa jopa vuosisatojen ajan.
Vuonna 1890 ilmestyi ensimmäinen lauta nimellä Ouija, joka kehiteltiin Yhdysvalloissa apukeinoksi meedioille ja spiritisteille kuolleiden kanssa kommunikoimiseen. Spiritismi kukoisti tuohon aikaan, sillä sisällis-sodan aiheuttamat menetykset saivat ihmiset etsimään tapoja kommunikoida kuolleiden läheistensä kanssa. Ikävä kyllä spiritismin kukoistaessa, monet käyttivät hyväkseen surevia ihmisiä ja huijasivat heiltä rahaa esiintyen meedioina. Monesti Ouija-lautaa käytettiin näiden huijausten apuvälineenä.
Lopulta patentin Ouija laudalle keksi kuitenkin hakea Elijah Bond, joka näin siis sai kunnian pelin kehittämisestä, kun patentti meni läpi vuonna 1891. Yleisesti Ouijaa alettiin myydä suurelle yleisölle jokin aika tämän jälkeen, ja vuoteen 1920 mennessä Ouija ja sen kopiot olivat vallanneet pelimarkkinat ympäri maailmaa.
![]() |
KUVA |
Aikalailla kaikkien tutkimusten mukaan laudan käyttö perustuu niin sanottuun ideomotoriseen liikkeeseen, joka tarkoittaa sitä, että pelaajat liikuttavat laudan osoitinta, sitä kuitenkaan tiedostamatta. Tämä siis koskee pelaajia, jotka uskovat laudan "voimiin", mutta Ouijaa on kritisoitu myös siitä, että sitä on käytetty vuosia myös huijari-meedioiden työkaluna. Nämä huijarit ovat käyttäneet apuna juurikin tuota tiedostamatonta liikettä, sekä yksinkertaisia tiedonhakumenetelmiä ja intuitiota huijatessaan asiakkaitaan. Huijaus on mennyt usein läpi siksi, että asiakas on itse mukana istunossa jossa lautaa käytetään, jolloin hän myös itse liikuttaa sitä tiedostamattaan oikeisiin kirjaimiin sekä sanoihin.
Moni uskoo kaikesta huolimatta Ouijan voimaan, ja varoittaa käyttämästä lautaa laisinkaan.
Netti on pullollaan kokemuksia Ouijalla pelaamisesta, ja näistä tarinoista moni kuulostaa lähes kauhuelokuvan juonelta.Myös useat kristinuskon edustajat ovat puhuneet Ouijan käyttöä vastaan, monesti melko värikkäin kielikuvin. Heidän mielestään Ouijan käyttö on tapa kutsua demoneita ja voi olla näin hyvin vaarallista. Jopa noituuden sekä saatananpalvonnan harjoittaminen on otettu esille joidenkin kristillisten ryhmien toimesta.
Ouijaa kehoitetaan siis laajasti välttämään, mutta peliin löytyy myös tarkat säännöt, mikäli sitä aikoo kokeilla varoituksista huolimatta. Lisäksi Ouijaa myydään tänä päivänäkin Hasbron toimesta useilla nettisivuilla ja kaupoissa. Esimerkiksi TÄSSÄ on linkki Amazoniin, josta voi ostaa "alkuperäisen" pelin. Hasbro on asettanut pelin ikärajaksi 8 vuotta, joka itsessään saa kenet vain miettimään, että kuinkahan vaarallisesta pelistä sitten voi olla kyse? Pelin ostaneiden asiakkaiden kommentit ovat tosin melkoista luettavaa ja moni kertookin arvosteluissa esimerkiksi nähneensä tummia hahmoja pelatessa ja muuta pelottavaa.
Mikä on sinun mielipiteesi? Onko Ouija pelkkä peli vai jotakin muuta? Kenties oikea tapa ottaa yhteyttä tuonpuoleiseen? Meillä blogin kirjoittajilla ei ole omakohtaista kokemusta Ouijan käytöstä, mutta olisimme todella kiinnostuneita kuulemaan muiden kokemuksia Ouijalla pelaamisesta! Jatketaan siis keskustelua kommenttien puolella!
- Onpa Outoa
*teksti sisältää linkkejä tuotteisiin, joiden ostamisesta blogi saa pienen komission.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti