Salaliittoteoria - Litteä Maa

Salaliittoteoria ja uskomus litteästä maasta on varmaankin yksi suosituimpia teorioita, joka vuosienkin jälkeen elää ja voi hyvin. Se on kieltämättä myös yksi kiistellyimpiä ja parjatuimpia salaliittoteorioita koskaan. Uskomusta siitä, että maa ei ole pallo vaan litteä levy jota kiertää meri tai jääseinämä, on pidetty yllä jo muinaisista ajoista lähtien. Lähes jokainen kansa on aikanaan uskonut että maailma on litteä ja että liian pitkälle matkustamalla tullaan maailman ääriin, eli paikkaan jossa periaatteessa voisi tipahtaa pois maapallon reunalta. Tämä uskomus teki myös aikanaan maailman tutkimisesta varmasti hyvin jännittävää.

Noin 600 eaa. alkoi levitä teoria, jonka mukaan maa ei olekaan litteä, vaan pyöreä pallo. Tämä näkemys sai alkunsa antiikin Kreikasta, kun esimerkiksi Aristoteles teki havaintoja, joiden mukaan hän oli varma, että maa on pallo. Vuoden 100 tienoilla maanpallo oli jo länsimaisessa kulttuurissa laajasti hyväksytty ja tunnettu, eikä litteään maahan uskottu enää monissakaan kulttuureissa. Vuoteen 1800 saakka, maapallo oli yleinen uskomus, mutta siitä lähtien on litteän maan puolesta puhujia ilmestynyt tasaisin väliajoin.



Yksi suurimpia litteän maan teorian puolesta puhujia on Samuel Shentonin perustama, Flat Earth Society, joka elää ja voi hyvin tänäkin päivänä. Järjestöön kuuluu tuhansia, ellei jopa useita satoja tuhansia ihmisiä ympäri maailman.
Heidän mukaansa maa on litteä levy, jonka keskellä on Pohjoisnapa ja ulkoreunoja kiertää suuri jääseinämä. Järjestön sisälläkin on useita erilaisia uskomuksia esimerkiksi siitä, onko ihminen koskaan käynyt avaruudessa, mitä ovat aurinko ja kuu sekä jopa siitä onko avaruutta lainkaan olemassa. Lähes poikkeuksetta kuitenkin kaikki litteän maan teorian kannattajat ovat sitä mieltä, että ihminen ei ole koskaan käynyt avaruudessa ja ne jotka uskovat että on, ovat varmoja siitä että avaruudessa vierailleet henkilöt valehtelevat maan pyöreydestä. Lisäksi, kaikki litteään maahan uskovat että painovoimaa ei ole olemassa pyörimisen vaikutuksesta, vaan painovoima johtuu siitä että nousemme kokoajan ylöspäin joka aiheuttaa painovoiman.



Minkälaisia todisteita litteän maan puolesta puhujat sitten ovat tarjonneet? Kaikkia emme pysty tässä mitenkään mainita, mutta otetaan muutamia esimerkkejä teorian puolesta ja vastaan.
Yksi tunnetuimpia ja ensimmäisiä argumentteja on varmaankin se, että ollessa rannalla josta näkyy pitkälle horisonttiin, ei maan pinnassa näy kaarevuutta. Tämä väite on kuitenkin kumottu useaan kertaan yksinkertaisesti tieteen avulla, joka on todistanut että jos seuraat esimerkiksi laivan menoa horisonttiin, se häviää näköpiiristä. Jos maa olisi litteä, laiva näyttäisi siltä että se kohoaa horisontin yläpuolelle.
Tarjolla on myös kuvatodisteita, joissa on kuvattu maata eri korkeuksista ja joissa ei näy kaarevuutta lainkaan, vaan maa näyttää litteältä. Näistä kuvista ei voi kuitenkaan vetää kovinkaan vahvoja johtopäätöksiä, sillä emme voi tietää minkä kokoiselta alueelta on kuvattu, millaisella kameralla ja linssillä, sekä onko kuvia kenties jopa muokattu. Samaa sanovat tosin litteän maan kannattajat esimerkiksi Nasan ottamista kuvista, joissa näkyy maapallo tai osa maan kaarevaa pintaa.
Yksi suosituimpia argumentteja on myös veden käyttäytyminen. Litteän maan puolesta puhujat sanovat, että pyörivällä pallolla ei vesi voisi pysyä mitenkään paikoillaan tai että se ainakin käyttäytyisi erittäin kummallisesti.

Litteän maan kannattajat ovat sitä mieltä, että maailman valtiot ja niihin kuuluvat tahot, sekä useat yksityisihmiset salaavat tiedon litteästä maasta, mutta ainakaan tätä kirjottaessamme emme oikeastaan löytäneet järkevää syytä sille, miksi näin olisi. Mitä maat ja valtioiden päämiehet hyötyisivät siitä, että salattaisiin tällainen asia?
Lisäksi, jos kaikki planeetat ja muut taivaankappaleet ovat pyöreitä, on kummallista ajatella että vain maa olisi yksinään litteä. Tosin, tämä on turha kysymys heille, joiden mielestä avaruus ja kaikki mitä sieltä olemme löytäneet, on valhetta. Tämä herättää toki kysymyksen siitä, että missä me oikeastaan elämme? Jos avaruutta ei ole olemassa, mitä on maamme ulkopuolella?
Siihen emme tosiaan osaa vastata. Jos teillä on antaa asiaan jotakin vastausta tai omia teorioita asiasta, kuulisimme sen mielellämme kommenteissa.



Todisteita puolesta ja vastaan on vaikka kuinka paljon, mutta siihen kuinka tosia nämä todisteet sitten ovat, emme ota kantaa.
Litteän maan teoria on niin laaja, että siitä on lähes mahdotonta kirjoittaa yhdellä kertaa kattavaa tekstiä, mutta olemme alle kooneet muutamia linkkejä, joiden avulla voit tutustua aiheseen enemmän mikäli niin haluat. Jatkaisimme toki mielellämme myös keskustelua aiheesta kommenteissa, joten kerro rohkeasti oma mielipiteesi, onko maa pallo vai litteä?
Suomenkielinen video aiheesta
Englanninkielinen video aiheesta

- Onpa Outoa




Kokeile nyt Nextorya, joka tarjoaa suuren valikoiman e-kirjoja, ja kiinteällä kuukausimaksulla voit lukea ja kuunnella niin paljon kirjoja kuin haluat. Nyt voit kokeilla sitä 14 päivää ilmaiseksi!
Lataa Nextory mille vain laitteelle TÄÄLTÄ tai kuvaa klikkaamalla.


https://track.adtraction.com/t/t?a=1248237245&as=1294429430&t=2&tk=1

Linkit ovat affiliate linkkejä, joista blogi saa mahdollisesti pienen komission.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti